Monthly Archive: می 2020

پیش بینی آتش سوزی های وسیع در طبیعت ایران و لزوم آمادگی برای آن

امسال به لطف خدا بارندگی های خوبی در سطح کشور داشته­ایم. بطوریکه عکس های هوایی منتشر شده توسط ناسا سطح کشور را سبز نشان میدهد. این خیلی هم خوب است ولی بزودی با گرم شدن هوا علف هایی که با بارش های بهاری روئیده اند، زرد و خشک میشوند و پتانسیل بالایی برای آتش سوزی های وسیع در مراتع و بیشه ها و مناطق جنگلی ایجاد میشود. تا دیر نشده از حالا باید به فکر افتاد و فورا دست به کار شد وگرنه خیلی زود دیر میشود. اگر فورا دست به کار نشویم چند روز دیگر که هوا گرم میشود باید منتظر آتش سوزی های وسیعی در کشور باشیم.

اقدامات ذیل توصیه میگردد:

  1. برخلاف گذشته، امسال اجازه چرای دام در همه مناطق پرعلوفه داده شود. چرای دامها باعث کم شدن علوفه و لگدمال شدن آنها و جلوگیری از حریق میشود.
  2. با انجام شخم عریض با تراکتور در خطوط عمود بر جهت بادهای غالب هر منطقه (Fetch) و ایجاد عرض بدون علوفه، جلوی گسترش آتش گرفته شود.
  3. در هر منطقه آتش نشانان آماده باش و تجهیز شوند تا بصورت محلی و سریع جلوی گسترش آتش را بگیرند. در این زمینه جوامع محلی و نیروهای بسیج آموزش داده شوند تا در موقع ضروری به کمک بیایند.
  4. در مناطق قرق و اراضی منابع ملی که امسال علوفه زیاد است به روستائیان و دامداران اجازه برداشت علوفه مکانیزه داده شود.
  5. عبور اشخاص متفرقه از داخل مناطق جنگلی و پر علوفه ممنوع شود و اجازه آتش افروزی به هیچ وجه به هیچ کس داده نشود و بکلی ممنوع شود.
  6. علوفه مناطق جنگلی حتی ­المقدور چیده شود و نواحی کم درخت در جهت عمود بر بادهای غالب، سطح زمین شخم زده شود تا در صورت آتش سوزی احتمالی از گسترش آن جلوگیری شود.
  7. با انجام کارهای فرهنگی و تبلیغات آگاهی همه مردم در خصوص موارد فوق افزوده شود.

برج باغ

همه میدانیم که تهران تا ۲۰۰ سال پیش قریه ای بوده در کنار ملک ری، از آبهای جاری شده از کوهستانهای سربه فلک کشیده البرز جنوبی مشروب میشده و پر از مزارع و باغها و مراتع بوده و دارای خاک آبرفتی عمیق و مرغوب مناسب برای کشاورزی نقاشیهای کمال الملک و سایر نقاشان در دوره قاجاریه نیز موئد سرسبز و خرم بودن تهران و دشتهای اطراف آن مثل دشتهای ورامین، دماوند و شهریار میباشند. القصه تهران پایتخت شد بزرگ شده مهاجر پذیر شد و کوتوله و پهن مانده و مرتفع نشد تراکم جمعیتش در واحد سطح بدلیل آنکه ساختمانهایش عمدتا مرتفع نیست, کم است.

باغها و مزارع و مراتع یکی یکی تبدیل به ساختمان شدند. درخت ها ریشه کن شدند و جایشان را به ساختمانها دادند.

معدود باغهای تهران که عمدتا متعلق به درباریان و اشراف و ثروتمندان بودند هم به تدریج به برج و ساختمان تبدیل شد. آدمیزاد هم تمامیت خواه است دور تا دور ساختمانها را دیوارهای بلند میکشند که هیچکس نتواند از فضای سبز داخل مجموعه ایشان استفاده بصری کند.

برخلاف اروپایی ها که خانه هایشان با پرچین کوتاه شمشاد از همدیگر جدا است, ما ایرانیها از ترس دزد یا به خاطر دیده نشدن, عادت کرده ایم دیوارهای بلند مثل دیوارهای زندان دور خانه هایمان بکشیم تا خودمان داخل این زندان در آسایش و در آرامش بدون دیده شدن باشیم. به هرحال در دوره هایی در شهرداری تهران برای حفاظت از باغهای باقیمانده, ساخت و ساز در آنها را ممنوع کردند. مالکان هم با خشک کردن درخت ها باغ را از بین بردند تا بتوانند در آن ساخت و ساز کنند! شهرداری تهران برای مقابله با این موضوع طرح برج باغ را مطرح کرد. مثلا در زمینی به مساحت ۳۰۰۰ مترمربع اجازه ساخت سی درصد را میداد که میشد ۹۰۰ مترمربع و به جایش در ارتفاع جواز میداد. مثلا نه طبقه که بر این اساس میشود ۲۷۰ درصد مساحت زمین در حالیکه در زمینهای غیرباغ اجازه ۵ طبقه شصت درصدی معادل ۳۰۰ درصد را میداد.

که البته با توجه به مرغوبیت این ساختمانها بازهم ساخت برج باغ توجیه اقتصادی داشت و برج باغهای زیادی عمدتا در شمال تهران به این روش ساخته شدند. البته در عمل با توجه به ساخت رمپ پارکینگ و مسیرعبور ماشین و پیاده و توسعه زیرزمینها به شصت درصد مساحت زمین برای تامین پارکینگ عملا فضای سبز قابل توجهی در این برج باغها نماند و عملا این طرح نیز ابتر ماند. شورای شهر جدید بعد از حدود دو سال معطلی مالکین باغات, طرحی برای ساماندهی باغات مصوب کرد.

اهل فن میدانند که این طرح بیشتر به شوخی شبیه است و عملا کارایی ندارد. مثلا برای زمین یکی از دوستان ما اجازه ساخت ده درصد مساحت زمین را در دو طبقه داده اند مساحت زمین وی ۳۷۰  مترمربع است ده درصد میشود سی و هفت متر و پنج درصد آن میشود ۱۸ مترمربع حالا درنظر بگیرید که این بنده خدا باید در ۳۷۰ مترمربع زمین خود که مثلا ده میلیارد تومان می ارزد خانه ای دو طبقه بسازد که هر طبقه اش ۱۸ مترمربع میشود لابد طبقه پایین دارای یک اتاق شش متری و دوازده مترمربع راهرو و راه پله میشود و طبقه بالا هم در شش مترمربع فقط یک سرویس بهداشتی و حمام میتوان ساخت. برای آشپزی هم باید در باغ با هیزم, آتش روشن کند و روی آن غذا بپزد و زیر درختان میل کند!

اگر هم مهمان برایشان بیاید میتوانند در حیاط برایش چادر بزنند.

واقعا تصویب کنندگان این طرح که نخبه های جامعه ما هستند پیش خود چه فکری کردند!!!

پیشنهاد من این است به همان طرح برج باغ برگردیم و معایب آنرا رفع کنیم, سطح اشغال به جای سی درصد بیست و پنج درصد باشد و تعداد طبقات به جای ۹ طبقه ۱۲ الی ۱۵ طبقه مسکونی باشد حداکثر سطح اشغال پارکینگ ۴۰ درصد باشد و کد ارتفاعی سقف بالاترین پارکینگ از پایین ترین تراز خاک محوطه یک متر پایین تر باشد و طبعا سقف پارکینگ ایزوله باشد به این ترتیب روی فضای پارکینگ میتواند فضای سبز احداث کرد. به طور طبیعی میتوان فضای سبز پیرامون برج (به جز معابر دسترسی) پیاده و سواره عمومی باشد و انگار پارک شهری است و حتی میتوان با حفظ مالکیت خصوصی مالکین, مدیریت این فضای سبز را به خود مالکین محول نمود.

ضمنا دیوارهای پیرامونی ساختمان (سمت خیابان) موکدا از نوع پرچین شمشاد باشد.

به این ترتیب مالکین باغات به ساخت و ساز بلندمرتبه در باغات ترغیب شوند و مردم نیز از فضای سبز حاصله منتفع شوند و شهرداری نیز به درآمد هنگفت ناشی از فروش عوارض و تراکم میرسد شهر نیز از کوتوله گی خلاص میشود و مرتفع میشود این نوع برج باغها برای مساحت باغات بالای ۱۰۰۰ مترمربع قابلیت اجرا دارد.

در صورت تجمیع چند قطعه باغ و تبدیل زمین به بالای ۱۰۰۰ نیز تراکم تشویقی نیز اعطا شود. برای باغات کمتر از ۵۰۰ متر نیز ضوابط ساخت و ساز معمولی R122 (%60+2) در ۵ طبقه اعمال شود. فقط مالکین ملزم شوند که فضای دیوار سمت خیابان صرفا پرچین شمشاد باشد. برای باغات ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ مترمربع نیز ساخت ساختمان مسکونی در مساحت ۴۰ درصد در وسط زمین و تراکم همان سیصد درصد الزامی شود فضای سبز پیرامون نیز صرفا با شمشاد محصور گردد.

من و ماه رمضان

فردا اول ماه رمضان است هر سال رمضان رو به خنکی و کوتاهی میرود و روزه گرفتن آسانتر.

اولین خاطره ای که از رمضان دارم این است که در منزلمان در قم نیمه شب از خواب بیدار شدم و دیدم پدر و مادرم در حال خوردن سحری هستند. من را هم دعوت کردند و چند لقمه ای خوردم و دوباره خوابیدم. شاید سه یا چهار ساله بودم.

حدود نه سالگی (آن موقع در اراک بودیم) و دانش آموز دوره ابتدایی بودم با پدر و مادر و برادرم سحری میخوردیم و روزه کله گنجشکی میگرفتیم. ماهی یکبار هم روزه کامل میگرفتیم که بیشتر در روزهای ضربت خوردن حضرت علی بود.

اول دبیرستان اولین سالی بود که به سن تکلیف رسیدم و روزه کامل گرفتم، خرداد سال ۱۳۷۰شمسی.

ماه رمضان در خرداد و مصادف با امتحانات نهایی بود. روزه میگرفتم و سختم بود. یادم است اولین روز بعد از امتحان حواسم نبود و بعد از جلسه امتحان از آبسردکن  آب خنک مفصلی خوردم که هنوز مزه اش یادم است. از آن موقع تا الان قریب سی رمضان میگذرد و با لطف و یاری خدا هر سال تقریبا تمام روزه هایم را گرفته ام. غیرآنکه مریض بوده ام یا مسافر بودم یا یکی دوباری که شیطان فریبم داد!

از سال ۱۳۸۱ که ازدواج کردم قریب به بیست رمضان را با همسرم روزه گرفته ایم. عمده زحمات سفره سحری و افطاری و تهیه غذا و .. در این ماه به عهده همسرم بوده است.

خدا را شکر پسرم آرش از رمضان پارسال (۱۳۹۸) روزه هایش را کامل میگیرد. پسرم صبور است و با وجود سن کمش با صبوری روزه میگرد.

خدا به همه مومنین و مومنات و پسرم و همسرم و من  سلامتی و عزت و لذت از برکات رمضان نصیب و قسمت نماید. ان شاا…

ایده هایی برای کارآفرینی

در ذیل چند ایده کارآفرینی را ذکر میکنم. حقیقتش خودم به برخی از آنها خیلی علاقه مند بودم ولیکن فضای کسب و کار کشور را برای کارآفرینی مناسب نمیبینم. انگار همه سیستم کشور دست به دست هم داده اند تا چوب لای چرخ کارآفرین بگذارند و مانع کسب و فعالیت حلال او که باعث اشتغالزایی و رونق اقتصادی است، شوند. جالب است که همه مسئولین با هم یکصدا شعار حمایت از تولید داخلی در شرایط تحریم و ضرورت شکوفایی اقتصادی و رونق را میدهند ولی در عمل با اهرم های بروکراسی اداری، عدم صدور پروانه کسب مربوطه، قوانین و رویه های ترکمانچای حاکم بر بانکها، ادارت دولتی و بخصوص تامین اجتماعی، مالیات و مالیات ارزش افزوده باعث دلسردی کارآفرین و مانع کسب حلال او میشوند. به هر حال امیدوارم که جوانان علاقه مند و مستعد و پر از انرژی در جهت دانش و توانایی و علاقمندی خود کارهای ذیل را در جهت کارآفرینی و اشتغالزایی انجام دهند:

  1. تولید لوله سیمانی به روش نیمه صنعتی (مشابه دستگاه بلوک زن تخمگذار) برای آبیاری زیرسطحی
  2. تبدیل ضایعات تازه میدانهای میوه و تره بار شهرداری به غذای دام بصورت کنجاله
  3. تولید نهال پسته پیوندی در گلدان
  4. صیقلی کردن سنگ رودخانه ای برای نماسازی و کف سازی زینتی
  5. خدمات پیوند درخت میوه بصورت تضمینی در سطح شهرهای بزرگ
  6. کاشت لیموترش سنگی در گلخانه
  7. تولید نهال گردو پیوندی مرغوب
  8. تولید طالبی و هندوانه در گلخانه برای ماه رمضان
  9. پرورش اسب یورقه و برگزاری تورهای گشت در طبیعت و گشت صحرایی با اسب یورقه
  10. ایجاد اقامت گاه بومگردی همراه با نگهداری اسب یورقه و برگزاری سواری آزاد در طبیعت
  11. کاشت بلوبری و سایر خانوده بری ها در گلخانه
  12. کاشت یونجه با آبیاری زیرسطحی
  13. پرورش کروکودیل با ضایعات کشتارگاهی
  14. پرورش کبوتر گوشتی برای صادرات
  15. پرورش گوسفند رومانف (چندقلوزا)
  16. پرورش بز سانن شیری و چندقلوزا مناسب مناطق خشک
  17. پرورش بز مورسیا برای مناطق خشک و کم آب
  18. بازیافت سرشاخه های هرس شهرداری برای بستر دام و طیور و استفاده در صنعت نئوپان
  19. زودرس کردن گلها در گلخانه برای شب عید مثل محبوبه شب و یاس و گلایسین و ..
  20. تولید سنگ کیوبیک cubic (10*10*10) از ضایعات سنگبری ها
  21. تولید گچ میکرونیزه از سنگ گچ خام (CaSo4) برای اصلاح خاک های قلیایی
  22. کاشت گیاه دارویی خارمریم Milktistle برای درمان هپاتیت و ضایعات کبدی و تقویت کننده و محافظت کننده کبد
  23. کاشت گیاه دارویی سرخارگل (آکیناسه صورتی) Accinasia purpura  که افزاینده شدید قوای ایمنی بدن و ضد سرماخوردگی و آنفولانزا و …. میباشد.
  24. توسعه باغات با آبیاری زیرسطحی، با مقدار آب موجود، (سطح باغات کشور تا سه برابر قابل افزایش است)

بیمه خرید و فروش ملک و پیش خرید آپارتمان

امثال ما که کارشناس رسمی دادگستری در رشته راه و ساختمان یا امور ثبتی هستیم با پرونده های متعدد کلاهبرداری، فروش مال غیر، عدم انجام تعهدات قراردادی، مغایرت مفاد قرارداد با ساخت، پیش فروش یک آپارتمان به چند نفر، عدم تکمیل و تحویل ساختمان، طولانی شدن زیاد دوره ساخت، فوت یا ورشکستگی سازنده، مشکلات شهرداری و اخذ پایانکار وخلافی ساختمان و معارض بودن املاک با هم، مشکلات سند مالکیت، مستحق للغیر بودن، ابطال سند مالکیت توسط دادگاه، اوقافی بودن، مصادره ای بودن، وکالت بلاعزل به غیر، جعل سند و … مواجه میشویم. یعنی ممکن است شما آپارتمان، زمین، ویلا و یا ساختمان را بخرید و بعد از مدتی معلوم شود که متعلق به دیگری است و یا سند جعلی است و به همین دلایل ریسک معاملات ملکی در ایران بسیار بالاست.

یک بار پرونده ای داشتم که خانمی آپارتمانی را خریده بودند و فروشنده با همدستی آژانس معاملات املاک، آپارتمان دیگری در همان مجتمع را تحویل خانم داده بودند. خانم هم با توجه به اینکه سواد بالایی نداشت و تجربه ای در این مورد نداشت همه مدارک خود را تحویل فروشنده داده بود تا برایش سند بگیرد! و هیچ مدرکی پیش خودش نبود. و کار به شکایت و دادگاه کشیده بود.

یا پرونده ای دیگری داشتم که شخصی زمینی را خریده بود و در آن زمین اقدام به ساخت کرده بود. بعد ازاتمام کار یکی از همسایه ها شکایت کرده بود که این ساختمان در زمین من ساخته شده است. و بعد از بررسی کارشناسی مشخص شد که چند نفر از همسایه ها که اقدام به ساخت کرده بودند قسمتی از زمین کناری را تصرف کرده بودند و عملا ساکنین یک کوچه از هم شاکی بودند. و اقدام به تصرف ملک همدیگر کرده بودند. در واقع قواره اول داخل طرح تعویض خیابان افتاده بود ولی مالکش اولین قواره بعد از عقب ­نشینی را که متعلق به دیگری بود را برای خودش ساخته بود!

برادرم که در انگلستان زندگی میکند میگوید آنجا معامله را وکلای دوطرف انجام میدهند و کل پروسه را هم بیمه میکنند تا هیچ ریسکی متوجه وکلا و طرفین معامله نباشد. به نظرم خوب است در ایران هم شرکت های بیمه با همکاری وکلا و کارشناسان رسمی تشکیل مثلث حمایتی خرید ملک را بدهند یعنی شرکت بیمه کارشناسی قیمت و اصالت و موقعیت ملک را از کارشناس رسمی بخواهد و وکیل نیز قرارداد را از نظر حقوقی کنترل نماید و در صورت وجود مشکل موظف به پیگیری تا حل مشکل باشد. بدین ترتیب هم خریدار با خیال راحت ملک را میخرد و اگر هم مشکلی پیش آید از طریق بیمه مساله ختم به خیر میشود و خریدار ضرر نمیکند هم برای بیمه سودآور است و هم از توانایی کارشناسان رسمی و وکلا استفاده میشود. و مهمتر از همه اینکه از حجم بالای پرونده های دادگاه ها کاسته خواهد شد.

به این ترتیب با هزینه ای اندک فروشنده و خریدار با خیال راحت و بدون ریسک معامله خود را انجام میدهند.

حقیقتش اول که این ایده به ذهنم آمد خودم میخواستم آستین بالا بزنم و این کار را بصورت یک استارت آپ شروع کنم. ولی بعد یاد مشکلات بیمه و تامین اجتماعی و مالیات و مالیات ارزش افزوده و قوانین دست و پا گیر ضداشتغال کشور افتادم و عطای این کار را به لقایش بخشیدم. امیدوارم افرادی باهوش تر، ریسک پذیرتر، فعالتر و جوانتر از خودم این کار را انجام دهند. هم خدمتی است برای مردم و ثواب اخروی دارد و هم پاداش دنیوی خوبی دارد.