خسارت ناشی از نشست خاک

امروز برای مطالعه یک پرونده به یکی از شعب دادگاههای مجتمع قضائی شهید بهشتی رفتم.

در هنگام احداث خط ۷ مترو در منطقه مولوی تهران به یک ساختمان به دلیل نشست خاک زیر پی ساختمان، کمی آسیب وارد شده بود. مالک یک واحد ۵۵متری که خسارت دیده بوده است مراحل ذیل را انجام داده بود:

  1. به شورای حل اختلاف شکایت کرده است و آنجا کارشناس رسمی وضعیت خرابی های ساختمان را تامین دلیل کرده است.
  2. به دادگاه مراجعه کرده است ودرخواست خسارت از (شهرداری+شرکت مترو+قرارگاه خاتم الانبیا+شرکت سپاسد+یک شرکت پیمانکاری جزء) داده است.
  3. دادگاه کار ارزیابی خسارت را به یک کارشناس رسمی ارجاع داده است. ایشان میزان خسارت را سه و نیم میلیون تومان برآورد کرده است.
  4. مالک به این نظریه اعتراض کرده است و دادگاه پرونده را به هیات سه نفره ارجاع داده است. یکی از کارشناسان این هیات سه نفره یکی از وزرای سابق دولت و استاد دانشگاه است. این هیات کارشناسی هم میزان خسارت را سه و نیم میلیون تومان ارزیابی و اعلام کرده است.
  5. دوباره مالک به این نظریه اعتراض کرده است و دادگاه پرونده را به هیات پنج نفره ارجاع داده است.

برای این خسارت کم، تا به حال مالک حداقل ۲۰ میلیون تومان هزینه دادرسی و ابطال تمبر و حق الزحمه وکیل و حق الزحمه کارشناس و رفت و آمد و…  پرداخت کرده است.

حقیقتا وقتی پرونده را میخواندم از تعجب نزدیک بود شاخ دربیاورم.

چرا دادگاه باید برای این پرونده کوچک یکی از وزرای سابق را به عنوان کارشناس انتخاب کند!

چرا مالک برای دریافت خسارت با این مبلغ کم تا به حال اینقدر دوندگی کرده است!

چرا در همان ابتدا کار در شورای حل اختلاف که صلاحیت رسیدگی تا ۲۰ میلیون تومان خسارت را دارد درخواست خسارت داده نشده و درخواست تامین دلیل صادر شده است!

چرا قاضی با وجود مشابه بودن نظریات کارشناس اول و هیات سه نفره اعتراضات مالک را پذیرفته و کار را به هیات ۵ نفره ارجاع داده است!

چرا در این پروژه که بیمه تمام خطر بوده، مالک باید این همه در دادگاه ها دوندگی کند و همان ابتدا بیمه خسارت را بررسی و جبران ننموده است!

در کنار این مساله، موضوع دیگری که متاسفانه وجود دارد رویه عجیبی است که در کانون کارشناسان رسمی دادگستری حاکم است. وزرا و وکلای مجلس و …میتوانند بدون آزمون، مدرک افتخاری کارشناس رسمی را دریافت کنند. این وزرا و …معمولا دانش کارشناسی هم ندارند و قوانین مربوطه را هم بلد نیستند و معمولا منشا خدمت هم نیستند. در مرکز کارشناسان رسمی قوه قضائیه نیز رویه ای هست که اعضا هیات علمی دانشگاه با ده سال سابقه تدریس بدون آزمون مدرک دریافت میکنند.

یکبار از یکی از این اساتید دیدم که فرق بین مبلغ تعدیل اجاره و مبلغ اجاره نامه عادی مغازه را نمیدانست و به جای اجاره ماهیانه تعدیل سرقفلی به میزان ۲۵ هزار تومان، رقم اجاره نامه عادی ۵۰۰ هزار تومان را تعیین کرده بود. یعنی ۲۰ برابر رقم واقعی!!

ای کاش این اساتید در سال های اول که هنوز به قوانین ومقررات و زیر و بم کار آشنا نشدند مسولیت پرونده ای را به صورت انفرادی قبول نکنند و با حضور در هیات های کارشناسی کمی تجربه کسب کنند.

یکبار با یکی از این اساتید تماس گرفتم و به ایشان اطلاع دادم که دادگاه شما را در هیات کارشناسی قرار داده است که من هم عضو آن هستم.ایشان فرمودند که محل هیات شما کجاست؟؟!!! بنده خدا فکر کرده بود مثلا ما عضو هیات متوسلین به حضرت … هستیم و ایشان باید به هیات ما بیایند برای اظهار نظرکارشناسی!!

Leave a Reply